![](/media/lib/31/tofu-68414cfc00818b186cd357e67398036b.jpg)
Soja nie zawsze dobra na pamięć
7 lipca 2008, 10:05Wysokie spożycie niektórych produktów sojowych, m.in. tofu, nasila ryzyko utraty pamięci (Dementias and Geriatric Cognitive Disorders).
![](/media/lib/53/pentacen-07c6c120c3b6caea00f762042379951f.jpg)
Najostrzejsze zdjęcie
29 sierpnia 2009, 19:52Naukowcy z IBM-a wykonali fotografie pojedynczej molekuły w niespotykanej dotychczas rozdzielczości. Udało się to dzięki wykorzystaniu techniki bezkontaktowej mikroskopii sił atomowych.
![Huragan Katrina](/media/lib/68/huragan-katrina-nasa-bb0895a442053527f4607d07503dbc64.jpg)
Miasta przyciągają huragany
24 sierpnia 2010, 09:00Prognozowanie zachowania huraganów rozwinęło się mocno w ostatnich latach, mimo to przewidywania dalekie są od pewności. Naukowcy z Hong Kongu odkryli nowy, ważny czynnik: huragany przyciągane są przez postrzępioną rzeźbę terenu, na przykład przez miasta.
![](/media/lib/95/n-bassiana-duperreyi-9aa13027ee3a11cb8ff13f936118b69a.jpg)
Cieplejsze gniazdo = mądrzejsza jaszczurka
11 stycznia 2012, 10:01Badając Bassiana duperreyi, górskie scynki z Australii i Tasmanii, naukowcy już wcześniej zauważyli, że rosną większe, jeśli jaja są inkubowane w wyższej temperaturze. Teraz wykazali, że są one pojętniejszymi uczniami, co może zwiększyć ich szanse na przeżycie przy ociepleniu klimatu.
![](/media/lib/171/n-system-komor-fe1168bb2e2a0869f89a74e249bc7a28.jpg)
Gnojaki drążą i zmieniają wpływ bydła na klimat
26 sierpnia 2013, 13:27Gnojaki zmniejszają ilość uwalnianego z krowich odchodów metanu. Metan powstaje w warunkach beztlenowych, a drążąc w ekskrementach tunele, owady napowietrzają swój "dom".
![](/media/lib/155/n-organiczne-66fb46dbc2d3d6e9fd3b4247cb7977a5.jpg)
Możemy wyżywić kolejne miliardy ludzi
18 lipca 2014, 06:09Wyżywienie rosnącej liczby ludności bez zajmowania nowych terenów pod uprawę wydaje się zadaniem niemożliwym do wykonania. Jednak jak przekonują naukowcy z Institute of Environment na University of Minnesota, jeśli skupimy się na ulepszeniu systemu produkcji żywności, to będziemy mogli nie tylko wyżywić dodatkowe 3 miliardy ludzi, ale jednocześnie zmniejszyć niekorzystne oddziaływanie rolnictwa na środowisko.
![](/media/lib/104/n-gwiazdy-ac397af1c545eb5cf269447c9d72e31e.jpg)
Polacy pomogą zrozumieć procesy z wnętrza gwiazd
3 czerwca 2016, 12:13Polscy fizycy zbudują elementy urządzenia, które będzie najsilniejszym laboratoryjnym źródłem promieniowania gamma. Eksperyment w europejskim ośrodku badawczym ELI-NP ma pomóc m.in. w lepszym zrozumieniu procesów zachodzących we wnętrzach gwiazd, w tym związanych z powstawaniem tlenu – informuje Uniwersytet Warszawski.
![](/media/lib/297/n-surprneutron1-3b26f58adcee190ea3ab0fabc7a8b553.jpg)
Zaskakujące wyniki zderzeń z udziałem wirującego protonu
9 stycznia 2018, 09:32Neutrony, powstające, gdy obracający się proton uderza w inny proton mają tendencję do lekkiego skręcania w prawo. Jednak gdy obracający się proton uderza w znacznie większy od siebie atom złota, powstające w wyniku zderzenia neutrony poruszają się wyraźnie w lewo. To było całkowicie zaskakujące. Uzyskane przez nas wyniki oznaczają, że mechanizm powstawania cząstek wzdłuż trasy poruszającego się wirującego protonu może być różny dla zderzeń proton-proton i proton-jądro atomu, mówi fizyk Alexander Bazilevsky.
![](/media/lib/326/n-grot-9ae371fe75e1d8b8a522a70e4b6f0a54.jpg)
Znaleziono najstarszą broń Ameryki
25 października 2018, 09:37Zespół z Texas A&M University odkrył najstarszą broń znalezioną w Ameryce Północnej. To grot włóczni, którego wiek oceniono na 15 500 lat. Odkrycia dokonali naukowcy pracujący pod kierunkiem profesora Michaela Watersa
![](/media/lib/283/n-orzech-wloski-669942f39f32d09e20394b072f2a53a3.jpg)
Orzechy włoskie "dokarmiają" korzystne bakterie, co może wyjaśniać prosercowe właściwości tego składnika diety
20 stycznia 2020, 13:58Orzechy włoskie są smaczną przekąską czy dodatkiem do sałatki. Okazuje się, że to nie tylko przyjemność dla naszych kubków smakowych. Naukowcy odkryli bowiem, że orzechy włoskie mogą korzystnie wpływać na dobre bakterie z naszego przewodu pokarmowego, a stąd z kolei mogą się brać prosercowe oddziaływania tego składnika diety.